קפה - בריא או לא ?
יותר מהקושי להיפרד מסוכר או ממזונות מסוימים,
כ 90% ממשתתפי סדנאות נקי מבפנים – ניקוי הגוף מרעלים ע"י "צום מיצים",
מתקשים במיוחד להיפרד מהקפה לכמה ימים בודדים. בגלל שבסדנה אנחנו רוצים לבטל את ההשפעות של שלל חומרים מגרים ומעכבי ספיגה, ביניהם קפאין. אנחנו מבקשים ממשתתפים בימים שלפני הסדנה
ובמהלכה להימנע מצריכת קפאין.
כתוצאה מכך ומהקושי שעולה מהתנזרות כזו,
עולות תמיד השאלות:
למה זה חשוב?
האם קפה בריא או לא?
לשתות מעט או להימנע לחלוטין?
התשובות הן כצפוי מורכבת ואנסה לענות עליהן בקצרה.
כמות המחקרים והתיאוריות העוסקות בהשפעותיו החיוביות,
כמעט זהות לכמות המחקרים והתיאוריות העוסקות בהשפעותיו השליליות
של הקפאין על גופנו ובריאותנו,
ובכל זאת יש כמה אמיתות שעליהן אין מחלוקת.
כולנו מכורים של מישהו...
הקפאין הוא חומר פסיכו-אקטיבי (המשפיע על התודעה)
ולחשיפה אליו יש השפעה ממכרת.
למעשה הוא הסם הנפוץ ביותר אך בשונה מהרבה מאוד סמים,
ההשפעה הפסיכו-אקטיבית והממכרת שלו,
היא אלימה הרבה פחות (והוא גם חוקי...).
למרות ההשפעה המעודנת ביחס לסמים אחרים,
בתהליך העיכול והספיגה שלו מעורבים הפרשה ויצור של אלקלואידים וחומרים פעילים רבים שמייצרים השפעה רב מערכתית על גופנו.
בגלל המורכבות הזאת ישנם צדדים טובים יותר וטובים פחות בהשפעה של הקפאין,
והיא גם משתנה מאדם לאדם.
מה שאין לגביו מחלוקת היא העובדה שככל שהשימוש בו נעשה אינטנסיבי יותר ההשפעות השליליות גוברות על החיוביות והן יכולות לכלול בין השאר, נדודי שינה, חוסר שקט, עצבנות, הפרעות מטבוליות, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות בלחץ הדם ועוד.
אנרגיה מדומה
אני לא פותח את הבוקר בלי קפה...
אחד המשפטים הנפוצים בהקשר של שתיית קפה, שגם אם אתם לא נמנים מהמשתמשים בו אתם בטח מכירים משהו שזה המוטו שלו.
במחקר שנעשה בבריסטול אנגליה, קבעו החוקרים שהקפה שאנשים רגילים לשתות בבוקר לא גורם להם להתעורר אלא הוא שובר את ה"קריז" כתוצאה מהמחסור בקפאין מהלילה.
בהקשר זה חשוב להכיר את האדנוזין - חומר הגורם להאטת פעילות תאי מערכת העצבים (תופעה שמתגברת למשל בזמן השינה על ידי פעילותו).
קפאין נמצא בתחרות עם אדנוזין וכשהוא נמצא בסביבה, הוא חוסם את הדרך שלו לתאים וכך גורם לעירור המערכת העצבית. הדבר מוביל לשחרור אדרנלין ויצירת שרשרת פעולות המרצה (למשל הגברת קצב הלב ולחץ הדם).
בנוסף הקפאין מעלה את רמת הדופמין במוח שאף הוא ממריץ את פעילות המוח ומעורר.
ההשפעה המעוררת והמיידית של הקפאין יוצרת אצל רבים תלות,
בשתיית כוס קפה כדי לשמר תחושות של ערנות וחדות.
הדבר הזה עלול ליצור מעגל קסמים של התמכרות כי ככל שהגוף מתרגל לקפאין,
הוא זקוק לכמויות גבוהות יותר כדי לשחזר את ההשפעה שלו.
בנוסף, "תדלוק" הגוף והמוח בקפאין לאורך היום מקנה אשליה של תחושת אנרגיה ולא אנרגיה ישירה,
כי למעשה היא גורמת לעוררות לא מווסתת של מערכת העצבים,
דבר המתפרש ע"י הגוף כסטרס שאין לו הפוגה.
מפריע לספיגה
במזון מן הצומח ובעיקר בזרעים (דגנים, קטניות, אגוזים)
יש חומרים כמו חומצה פיטית וחומצה אוקסלית
שלהם יש יכולת להקשר למינרלים וויטמינים מסוימים
וכך להפריע לספיגה שלהם מהמעיים למחזור הדם.
מכיוון שפולי הקפה הם סוג של זרע
הם גם מכילים חומרים מעכבי ספיגה כאלו.
לכן שתייה מרובה של קפה ובעיקר בסמוך לאוכל
תגרום לספיגה לא טובה של חומרים חשובים מהמזון כמו ברזל, אבץ, סידן ועוד
דבר שאפילו לאורך זמן עלול לגרום לחסרים תזונתיים
אז מה השורה התחתונה - קפאין טוב או רע?!
כאמור, הסיבות שיש דעות חלוקות לגבי השאלה אם קפה בריא או לא,
היא כי יש ריבוי מחקרים בנושא שחלקם מצאו השפעות חיוביות וחלקם השפעות שליליות.
הבעיות מתחילות כאשר אנו בטעות חושבים שבכל פעם שאנו חשים צניחת אנרגיה או הפרעה בריכוז, אנחנו פונים לקפאין שיציל אותנו (אבל הוא לא באמת יכול לעשות זאת כשמדובר בכמויות גבוהות לאורך זמן)
הרדיפה אחר זריקות אנרגיה במשך היום מובילה רבים לשימוש מוגזם והופך אותם לשתיינים אובססיביים,
מה שמעמיק אצלם את ההתמכרות לקפאין ומגדיל את ההשפעות השליליות שלו על גופם.
השפעת הקפאין עשויה להשתנות מאד מאדם אחד לשני.
יש כאלו למשל, שכוס קפה אחת בלבד יכולה לגרום להם לחוסר שקט וחרדות
לאחרים כוס אחת של קפה עוזרת מאד בשמירה על ערנות, ריכוז והעלאת מצב הרוח.
לכן ההמלצות הכלליות שלנו הן
למתן את הצריכה שלו (כוס עד שתיים ביום) ואם אפשר, עדיף לא בכל יום.
לנסות להימנע משתייה שלו על בטן ריקה דבר ראשון בבוקר - יש לו השפעה אגרסיבית יותר בתנאים אלו.
לנסות לא לשתות בסמיכות גבוה לארוחה - קפאין משפיע לרעה על ספיגה של ויטמינים ומינרלים מסוימים.
בגדול כמו רוב הדברים בחיים, גם במקרה של קפאין דרושה תשומת לב ורגישות להשפעה שלו על גופו של כל אחד באופן אישי ולשמור על מידתיות בצריכה שלו.
בסדנאות "נקי מבפנים" אנחנו לא מטיפים לגמילה מקפאין אלא מאפשרים למשתתפים ההזדמנות לבחון את ההרגל הזה באופן חדש ברמה הפיזית והנפשית וכך להצליח לבחור בצורה חדשה ולא מתוך הרגל אוטומטי.
לפעמים נראה ששכחנו את המשמעות הטקסית וחרגנו לצריכה אובססיבית מדיי.
אחרי הכל, קפה ותה (מעבר לאפקט הממכר שלהם),
הם משקאות בעלי משמעות תרבותית עמוקה ברוב חלקי העולם כבר מאות שנים,
וכנראה ימשיכו להיות כאלו עוד שנים רבות.