מוזמנים להכיר את "כרוב העל" שרבים כבר שמעו עליו ועל סגולותיו, ובנוסף קבלו 4 מתכונים בריאים שיעזרו לכם להכניס אותו בסערה אליכם למטבח וליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שלו.
את עלי הקייל עדיין לא ניתן למצוא בקלות ולרוב הוא מוצר שמצוי בעיקר בחנויות טבע. אך רבים כבר שמעו עליו וההתעניינות מביאה יותר ויותר סופרים וירקנים קונבנציונליים להניח אותו על המדפים שלהם. בעולם מזונות העל (superfood) מושג שגם הוא נעשה מאד פופולארי, קייל הוא אחד ממזונות העל המרכזיים ובממלכת העלים הירוקים הוא ללא ספק המלך!
למרות זאת לא פעם רבים נמנעים ממנו כי לא ממש יודעים מה לעשות איתו או בגלל הקושי עם הטעם המריר והחזק שלו.
למענכם ערכנו ותרגמנו מאנגלית מאמר של דר' מרקולה הכולל הסברים על היתרונות הרבים של עלי הקייל
וגם כמה מתכונים בריאים שיהפכו אותם לשותפים חדשים במטבח שלכם.
קייל - הבשר החדש
בקייל קיים יחס של 3:1 בין פחממות וחלבון - יחס גבוה במיוחד של חלבונים בהשוואה לכל הירקות.
בנוסף הוא מכיל את כל חומצות האמינו שהגוף שלנו צריך להשלים מהמזון על מנת לבנות חלבונים בגופנו.
מלבד הכמות הגבוה שלהם, החלבונים בקייל (כמו בכל הירקות) הרבה יותר קלים לפירוק וספיגה מאשר בבשר,
תהליך שהוא חסכוני בהשקעה של אנרגיה וזמן ומפחית משמעותית את ה"פסולת" המטבולית בגוף.
לכן קייל יכול בקלות להחליף את הבשר בתור המנה העיקרית לטבעונים, צמחוניים או כל מי שרוצה ארוחה קלילה
אך עשירה בחלבונים (תזונה קלילה - טובה במיוחד בימי הקיץ החמים גם לאוכלי הבשר).
להציף את גופכם בנוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים
אנשים רבים מתקשים בצריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים ולא פעם פונים להשלמתם
בעזרת תוספים תזונה ומולטי ויטמינים למיניהם, או פשוט מתפקדים תחת מחסור.
תוספי התזונה, לא פעם מכילים ויטמינים ומינרלים מסונתזים ואיכותם ירודה מאלו שקיימים בטבע.
לכן העשרת התזונה במזונות המכילים מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים בכמות גבוהה כמו קייל,
חשובה מאד לשיפור הבריאות, התפקוד, והרזיה.
הנה כמה דוגמאות לחומרים הפעילים שקיימים בקייל אשר הופכים אותו לחשוב כל כך:
עשיר במיוחד בויטמינים A + K + C בטה-קרוטן ובמגנזיום
עשיר בסידן - במחקר שנעשה על קייל נמצא שהסידן בו נספג ביעילות גבוה ב 25% מסידן שמצוי בחלב.
בתור צמח ממשפחת המצליבים יש לו אותן תכונות אנטי סרטניות בדומה לברוקולי וכרוב. בעיקר בשל העובדה שהוא מכיל סוגים רבים של נוגדי חימצון.
בעל תכונות אנטי-דלקתיות אשר עשוי למנוע דלקות מפרקים, מחלות לב ומחלות אוטואימוניות.
חומצות שומן מסוג אומגה 3 המסייעות בבניית מעטפת תאים, מגנות מפני מחלות לב ושבץ ומווסתות קרישת דם.
עשיר בתרכובות המסייעות בשמירה על רמות כולסטרול תקינות ונטרול רדיקלים חופשיים.
מתכונים
השתכנעתם ? מוכנים לנסות ? מעולה ! לפניכם ארבעה מתכונים שיעזרו לכם ליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שיש בקייל:
מתכון 1 // צ'יפס קייל פריך
חבילה גדולה של עלי קייל (בערך 300 גרם)
רבע כוס אגוזי קשיו שהושרו במים לשעתיים
רבע כוס זרעי דלעת שהושרו במים לשעתיים
שן שום אחת
כף מיץ לימון
כפות שמן קוקוס
כחצי כפית מלח גס (רצוי מלח איכותי כמו אטלנטי / הימלאיה וכו)
כפית ממרח חרדל דיז'ון
ניתן להוסיף מעט אבקת פלפל חריף לאוהבי החריף
חצי כוס מים
טוחנים ביחד את כל המרכיבים מלבד העלים במעבד מזון או בלנדר. הבלילה צריכה לצאת סמיכה ומעט נוזלית. יוצקים את הבלילה על העלים בקערה ומערבבים טוב (עדיף עם הידיים), עד שהעלים מרוחים לגמרי בבלילה. מסדרים את העלים בצורה אחידה על מגש שיכנס לתנור בחום של 100 מעלות לכשעתיים. מדי פעם מוציאים ואם צריך הופכים את העלים ומוציאים את אלו שהתייבשו וקיבלו מרקם פריך. למי שיש, כמובן שעדיף להכין את הצ'יפס במייבש מזון, דבר שיאריך את ההכנה לכשמונה שעות.
מתכון 2 // סלט קייל עם שקדים, שזיפים וגבינת עיזים
כף מיץ לימון
כפית דבש
כף רוטב סויה דל נתרן
כף שמן זית מכבישה קרה
כפית ממרח חרדל דיז'ון
קורט פלפל שחור גרוס
חבילה של עלי קייל קצוצים גס (במידה ויש "צלעות" או חלקי גבעול קשים ועבים מומלץ להפריד ולקצוץ דק)
רבע כוס של פרוסות שקדים מולבנים
2 - 3 שזיפים מגולענים וחתוכים לפלחים (ניתן לשלב כמה סוגי שזיפים)
50 גר' גבינת עיזים מגוררת
את 6 המרכיבים הראשונים (הרוטב) לערבב היטב ע"י ניעור בצנצנת סגורה להניח את כל שאר המרכיבים בקערה גדולה ולצקת עליהם את הרוטב לערבב בעדינות עד שהסלט והרטב מתאחדים.
מתכון 3 // סלט קייל עם מנגו ובצל סגול
מרכיבים:
חופן של עלי קייל קצוצים דק
1 בצל סגול פרוס לחצאי עיגול
1 מנגו קלוף ומגולען חתוך לרצועות
כף מיץ לימון טרי
כף שמן זית
חצי כפית מלח (רצוי מלח איכותי כמו אטלנטי / הימלאיה וכו')
כף זרעי חמניות
הכנה:
להכניס לקערה את הקייל, הבצל, מיץ הלימון, שמן הזית והמלח.
לערבב עם הידיים (לעסות בעדינות) את המרכיבים עד שעלי הקייל מתרככים ומתעדנים
הוסיפו את המנגו וזרעי החמניות ותנו ערבוב נוסף
המתנה של כעשר דקות לפני אכילה עוזרת למרינדה לעדן את טעמי הקייל.
מתכון 4 // פשטידת קייל
מרכיבים:
סלסלת פטריות שמפניון
2 כרישות פרוסות לעיגולים (להפריד בין החלק הלבן והירוק)
2 כפות שמן קוקוס
2 שיני שום קצוצות
חבילה של קייל קצוצים גס (במידה ויש "צלעות" או חלקי גבעול קשים ועבים מומלץ להפריד ולקצוץ דק)
½ כוס קשיו לא קלוי מושרה כשעתיים
כוס מים
1 כף שמן זית
1 כף קמח מלא
½ כפית מלח אטלנטי
מעט אגוז מוסקט טחון טרי
מעט פלפל שחור גרוס
כפית אבקת שמרי בירה
הכנה:
מחממים תנור ל 180 מעלות
במחבת גדול או בווק מטגנים את החלק הלבן של הכרישה בכף שמן קוקוס.
אחרי הזהבת הבצל והכרישה מוסיפים את הפטריות, עלי הכרישה, הקייל והשום ומטגנים כ 5 דקות נוספות.
במקביל טוחנים בבלנדר את הקשיו עם המים ליצירת קרם סמיך ואחיד
בסיר קטן מחממים כף שמן קוקוס ומוסיפים את קרם הקשיו
תוך כדי בחישה מתמדת מוסיפים את הקמח ואת שמרי הבירה עד לרתיחה
מוסיפים מלח, אגוז מוסקט ופלפל שחור לקרם הקשיו.
יוצקים את הקרם לתבשיל הקייל שבמחבת ומערבבים.
יוצקים את הבלילה לתבנית אפיה ואופים כחצי שעה
הפשטידה מוכנה כאשר נועצים קיסם בתוכה והוא נשאר יבש כשמוציאים אותו.
בתאבון !